Jelenlegi hely

Múzeumpedagógiai ajánló

Foglalkozástípusok

Tárlatvezetés

A kiállítások bemutatása múzeumpedagógus vezetésével.

Múzeumlátogatás feladatlap segítségével

Azoknak a csoportoknak ajánljuk, akik önállóan szeretnék felfedezni a múzeumot.

Múzeumi foglalkozás

A múzeumlátogatást kiegészítő, a múzeum kiállításaihoz kötődő foglalkozás, melynek során akár tárgyalkotó képességüket is kipróbálhatják a gyerekek.

Múzeumi óra

Tantárgyhoz kapcsolódó, játékokkal egybekötött előadás.

Történelmi kalandjáték

Rejtvényeket, logikai játékokat tartalmazó kalandjáték beöltözött múzeumpedagógusok vezetésével.

Kézműves foglalkozás

Tárgyalkotó foglalkozások megbeszélés szerint a kiállítások, a tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás témájához kapcsolódóan.

Múzeumi bérlet osztályok számára: 1500 Ft/tanév/tanuló

A bérlet 3 tetszőleges alkalomra és foglalkozásra szól, a bérlettel érkezők számára - tehát nem feltétlenül ugyanazoknak kell felhasználni.

Múzeumi iskolai bérlet: 5500 Ft/ tanév/ 30 fős csoport

A bérlet biztosítja az adott iskola osztályai, diákcsoportjai részére, hogy a tanév során korlátlan alkalommal látogathatják a múzeumot.

Kiállításaink

A Dunamellék református egyházművészete

A kiállítás a Dunamellék református egyházművészetét tárja a látogató elé. A református egyház életét, jellegzetes tárgyait, a klenódiumokat, festett asztalos munkákat, egyháztörténeti emlékeket mutatja be az érdeklődőknek. Anyagában helyet kaptak az ötvösművészet remekei, az ónművesség, a kerámia- és textilművészet kiváló darabjai. A kiállítás tájékoztatást ad a református liturgia kialakulásáról, a templomok tipikus berendezési tárgyairól.

A kulcsra zárt szoba titkai. Muraközy János élete és festészete

Az új állandó kiállítás a 19. század egy kevésbé ismert festője, a kismesterek közé sorolt Muraközy János (Kecskemét, 1824 - Kecskemét, 1892) festői életművének legismertebb darabjait, valamint életének tárgyi emlékeit mutatja be.

RE-formáció, Re-konstrukció

A kiállítás középpontjában egy, a Kecskeméti Református Egyházközségnek 1785-ben Nagybócsai Sárközy János és felesége, Guty Mária által adományozott különleges keresztelő készlet áll. Kalandos történetét és újra alkotását tárja fel a kiállítás a bemutatott tárgyak, interaktív eszközök és dokumentumok segítségével.

Fuxreiter Ásványgyűjtemény: A Természet harmadik országa

Fuxreiter András védett ásványgyűjteménye várja az őslénytani leletek, kőzetek, ásványok iránt érdeklődőket. A Föld öt kontinenséről származó ásványok mellett ősmaradványok: dinoszaurusz lábnyom, mamutcsontok, borostyánba zárványosodott rovarok is szerepelnek a gyűjteményben. Külön gyűjteményrészben kaptak helyet a bibliai ásványok és a meteoritokkal kapcsolat bemutató is.

Barokk csendéletek

A Ráday Múzeum 2019-ben két, nagy értékű barokk csendélet birtokosa lett.

A kiváló művek alkotója a cseh Maximilian Pfeiler (1656–1722?). A két csendélet páros kép, azonos méretűek és tájképi környezet kép-színpadán ábrázolják a mintegy ottfelejtett piknik kellékeit: a kicsattanó színű gyümölcsöket. A festő munkái Európa jelentős gyűjteményeiben (Prága, München, Moszkva, Bamberg, Schwerin, Firenze) láthatók, valamint az aukciókon komoly árakon kereskednek velük.

Maximilian Pfeiler a gyümölcs csendéletek festőjeként vált híressé a barokk korszakban. Nagyon jó ecsetű alkotó volt, sok szép munkája maradt fenn. Az utolsó munkái közé tartozik ez a két festmény.

A Biblia színei – Tablókiállítás - megtekinthető a múzeum udvarán

A kiállítás a 19. század végi, 20. század eleji művésztelepekhez kapcsolódó képzőművészek: Ferenczy Károly, Iványi-Grünwald Béla, Fényes Adolf, Koszta József valamint Barta Ernő festményeinek bemutatásával a Biblia népszerűsítésére tesz kísérletet.

Bibliai történetek – Tablókiállítás Keresztes Dóra grafikáival

Keresztes Dóra grafikusművész a Kálvin Kiadó felkérésére illusztrálta a Bibliai történetek gyerekeknek című könyvet. A kiállítás a könyv képeiből mutat be egy válogatást a múzeum előtti téren.

Múzeumpedagógiai foglalkozások

Általános múzeumi ismeretek

 • Múzeum nézegető – múzeum látogató - (45 perc, 6-14 éveseknek) Múzeumi és múzeumhasználati alapismeretek. Interaktív ismerkedés a múzeumok világával, a múzeumok feladatával, szakembereivel.
 • Időutazók a múzeumban – Történelmi kalandjáték (90 perc, 8-12 éveseknek) A kiállítóterekben a múzeum utazó lelkei különleges titkokról lebbentik fel az évszázados fátylakat. Ők a kiállítások, a város, a hely különböző korszakaiból ragadtak a jeles falak között, s alig várják, hogy egy órára újra testet ölthessenek, és megörvendeztessék a csoportokat történeteikkel, játékos kedvükkel. A látogatókat Szentpéteri Katalin úrhölgy fogadja 1750-ből, valamint Vancsik Borbála polgárasszony 1799-ből és Veres Judit szobalány 1889-ből. A kalandjáték során különféle fejtörőket, találós kérdéseket, logikai feladatokat oldhatnak meg a résztvevők.

A Dunamellék református egyházművészete kiállításhoz

 • „Jártomban, keltemben múzeumba tévedtem…” (5-8 éveseknek) – Kalandozás a múzeumban, múzeumi alapismeretek a leendő rendszeres múzeumlátogatónak. Mire való a múzeum? Kik dolgoznak a múzeumban? Hogyan kell viselkedni a múzeumban? Szerepjáték a múzeumban.
 • Százszínű élmény – Mesébe ágyazott foglalkozás 30-45 percben 5-10 évesek számára. A kiállítótér tárgyai segítségével keltik életre a gyerekek a mesét. A mese-játék közben megismerkedhetnek a kiállított tárgyak szerepével, történetével.
 • Madárlátta mese – (5-8 éveseknek) - Játékos szövegalkotás foglalkozás óvodások számára a kiállítások anyagának felhasználásával. A mesealkotás közben megismerkedhetnek a kiállított tárgyak szerepével, történetével, miközben a múzeumpedagógus irányítása mellett közösen saját fantáziamesét hoznak létre.
 • A favékától az aranymadárig – (5-8 éveseknek) - Tárgyak tulajdonságai, anyagfajták felismerése a kiállított tárgyakon. Régi és mai tárgyak tulajdonságai.
 • Virágeső - (45-60 perc, 6-12 éveseknek) Virágmotívumok szerepe és megjelenése a kiállított tárgyakon. Virágminták tervezése, megvalósítása különböző kevéssé ismert kézműves technikákkal (pl. transzfer).
 • Madárlesen a múzeumban - (45-60 perc, 6-12 éveseknek) Madáralakok a művészetben, megjelenésük a Dunamellék református egyházművészete kiállítás tárgyain, műalkotásokon - interaktív feladatokkal kísérve.
 • Templomi fényben - A református liturgikus tér - (90 perc, 6-16 éveseknek) A református templomok jellemző belsőépítészeti megoldásainak, azok funkcióinak, a falak és berendezések díszítési hagyományainak megismerése. Kapcsolódó kézműves foglalkozás 6-12 éveseknek: festett mennyezetkazetták és padelők mintáit alapul véve falapok díszítése transzfer technikával. 13-16 éveseknek: Stencilezés – A templomi mennyezetkazetták ornamenseivel kis fatáblák díszítése.
 • Legyező és Biblia – A Ráday család élete (45-60 perc, 12-18 éveseknek) Ismerkedés a 17-18. századi divattal és életmóddal. Milyen volt a Ráday család élete a péceli kastélyban? Miről szóltak levelezéseik, milyen tárgyakat gyűjtöttek, és milyen ruhában jártak? Forráselemzés, néhány fejtörő és sok érdekes anekdota visz közelebb a korszak megismeréséhez.

RE-formáció, Re-konstrukció kiállításhoz

 • A régi iskolapadban ülve - a debreceni rézmetsző diákok nyomában (45-60 perc, 6-12 éveseknek) Interaktív ismerkedés a kiállítás tárgyaihoz kapcsolódó történelmi korral. Az iskola történelmi változásai. Kézműves foglalkozáson hagyományos iskolai játékok: pörgettyű, zúgattyú készítése.
 • A galamb és a csillagok - A keresztség sákramentuma (90 perc, 10-14 éveseknek) Ismerkedés a keresztelői szertartással, a Göböl Gáspár tiszteletére készült különleges, “baldachinos” keresztelő-készlet kapcsán. A keresztelői kanna fedelén látható motívumok: a nap, a hold, a galamb és a csillagok mint jelképek. A foglalkozáson színes szélcsengő készítése a motívumokból.
 • Paróka és csatos cipő – Ismerkedés a lelkészi öltözék történetével és Göböl Gáspár lelkipásztor alakjával - (45 perc, 12-18 éveseknek) Ismerkedés a 18. századi rokokó életstílussal. Hogyan öltözködtek Kecskemét város polgárai a 18. században? Milyen módon alakult ki a lelkészi viselet az évszázadok során? Hogyan szabályozták a református lelkészek öltözetét a zsinati rendeletek és a felvilágosodás eszméi? Ismerd meg a ruházatok jelentését és a korabeli divatirányzatokat a kecskeméti lelkipásztor, Göböl Gáspár megjelenésén keresztül.

A kulcsra zárt szoba titkai. Muraközy János élete és festészete című kiállításhoz

 • Ismeretlen arcok, különleges tárgyak – (45 perc, 8-12 éveseknek) Barangolás a Muraközy János kecskeméti festőművész életét és munkáit bemutató kiállításban.
 • Egy festőművész szobájában – (45-60 perc, 12-18 éveseknek) Betekintés a 19. századi polgári kultúrába valamint a biedermeier és romantika festészetébe. Hogyan képzeljük el egy 19. századi polgár otthonát? Milyen téma és stílus jellemezte a korszak festészetét? Muraközy János életútját végig követve a 19. század vizuális kultúrájának elemzése, rejtvényekkel és játékokkal fűszerezve.

Fuxreiter Ásványgyűjtemény: A Természet harmadik országa

 • Ásványok a Bibliában (90 perc, 10-18 éveseknek) - Milyen szerepük volt az ásványoknak a Bibliában, illetve mire használták őket általában a mindennapi életben? Az előadás 6 fém és mintegy 30 ásvány ásványtani leírását ismerteti és bibliai idézetekkel illusztrálja az ásványok szerepét az ókori zsidó hitéletben, valamint a korai keresztény egyházban.

Bibliai történetek tablókiállításhoz

 • (45 perc, 12-14 éveseknek) Keresztes Dóra grafikusművész bibliai illusztrációinak megtekintése után beszélgetés az első bibliai ábrázolásokról és az illusztráció fogalmáról. Ezután a gyerekek saját történetet írhatnak a kiállítás képeihez.

A Biblia színei tablókiállításhoz

 • A művésztelepek és a Biblia (90 perc, 14-18 éveseknek) Komplex játékok segítségével ismerkedhetnek meg a nagybányai, kecskeméti, szolnoki művésztelepek programjához kapcsolódó művészek bibliai témájú alkotásaival, valamint az érintett bibliai szereplők életének fontos pillanataival. A foglalkozás második felében pasztellkrétával alkothatnak az érdeklődők.

A Maximilian Pfeiler kiállításhoz

 • Gyümölcsök a múltból (45-60 perc, 5-12 éveseknek) Csendéletekről óvodásoknak és alsó tagozatosoknak - a rajz és környezetismeret tantárgyak témaköréhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás a Pfeiler-csendéletekhez kapcsolódva.
 • Beszédes csendélet (45-60 perc, 13-18 éveseknek) - A foglalkozás a barokk csendéletek szimbolikáját dolgozza fel interaktív módon, Maximilian Pfeiler festőművész két alkotása alapján. Az alkalom végén modern csendélet-kompozíciót hozhatnak létre a diákok.

Ládafia Utazó Múzeum

Azoknak az iskolai csoportoknak, akik a távolság vagy időhiány miatt nem tudják felkeresni a múzeumot, de mégis szeretnének bepillantást nyerni a múzeumban őrzött értékekbe, ajánljuk Ládafia Utazó Múzeum szolgáltatásunkat.

Múzeumpedagógusaink felkeresik az érdeklődő iskolákat, és ott tartják meg a kínálatunkban szereplő foglalkozásokat. A témától függően műtárgyakat, másolatokat, bemutatóanyagokat visznek a helyszínre, így lehetőségük nyílik a foglalkozás témájához kapcsolódó műalkotások közvetlen megfigyelésére, felfedezésére és a róluk való gondolkodásra, hozzájuk kapcsolódó kézműveskedésre.

A programok részleteit megtalálják weboldalunkon is.

A foglalkozásokra a leírásban megadott életkorú iskolás csoportok, osztályok jelentkezését várjuk. Egy foglalkozásra egy osztály vagy egy csoport érkezhet, ami 8-24 fő létszámú. Ennél magasabb létszámnál azt javasoljuk, hogy két csoportban, két külön foglalkozáson vegyenek részt a gyerekek. Jelentkezés és előzetes egyeztetés minden esetben szükséges.

A foglalkozás során alkalmanként fényképeket is készítünk, a szolgáltatás igénybevételével a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a felvételeken szerepeljenek. A felvételeket a Ráday Múzeum kommunikációs anyagaiban, sajtómegjelenései során használja fel. A fényképek készítésekor tiszteletben tartjuk a 18 éven aluliak személyiségi jogait.

Kedves Pedagógusok!

 • A látogatás tervezésekor ismerkedjenek meg kínálatunkkal, előzetesen látogassanak el múzeumunkba, tekintsék meg a kiállításainkat.
 • Egyeztessenek múzeumpedagógusainkkal az időpontról és a tervezett témával kapcsolatban telefonon vagy emailben.
 • Munkánk szervezéséhez fontos, hogy a csoportok érkezését legalább egy héttel a tervezett időpont előtt ismerjük.
 • Ajánlatunkat kiinduló pontnak tekintve egyedi kéréseiket is figyelembe vesszük, hogy a legjobb megoldást ajánlhassuk (pl. szakmai nap pedagógusoknak, egyéni témaválasztás, tananyaghoz kötődő foglalkozás, iskolai tematikus nap stb.)
 • Kérjük, hogy tanítványaikat készítsék fel a látogatásra, emlékeztessék őket, hogy legyenek tekintettel egymásra, másokra, vigyázzanak a kiállításokban elhelyezett értékekre.

RÁDAY MÚZEUM

Kecskemét, Kálvin tér 1.
Tel: +36 76 486 226
Honlap: www.radaymuzeum.hu
www.facebook.com/radaymuzeum
E-mail: radaymuzeum.info [at] gmail.com
Nyitvatartás: hétfő: szünnap keddtől vasárnapig: 10.00-18.00

Munkatársaink:

Bencsik Orsolya radaymuzeum.bencsik [at] gmail.com
Kriston-Bordi Zsuzsanna radaymuzeum.info [at] gmail.com
Sopronyi-Mikulás Kata radaymuzeum.muzped [at] gmail.com

Szolgáltatási díjak

Belépők: diák: 300 Ft/ fő felnőtt: 600 Ft/fő
Múzeumpedagógiai foglalkozások díja: 100-500 Ft/fő – a választott foglalkozástól függően, előre egyeztetve.
Tárlatvezetés előzetes egyeztetéssel, magyar nyelven: 3.000 Ft
Fényképezéshez fotójegy 500 Ft-ért váltható a múzeumi recepción.

20 fős diákcsoport létszáma felett egy pedagógus számára a belépés ingyenes. 20 fő alatti létszám esetén a pedagógusoknak belépti díjat kell fizetniük.

Az oldal tetejére