Jelenlegi hely

Múzeumpedagógiai ajánlatunk iskolás csoportok részére 2020. szeptembertől

Kedves Pedagógusok! Tisztelt Érdeklődők!

A járványhelyzetre való tekintettel múzeumunk az egészségügyi előírásoknak megfelelő szabályok betartásával várja a diákcsoportokat. 

Reméljük, hogy találnak nálunk olyan programot, mellyel érdekesebbé tehetik az óvodai foglalkozásokat, iskolai órákat és szabadidős tevékenységeket tanítványaik, gyermekeik számára.

Szeretettel várjuk Önöket foglalkozásainkra!

Foglalkozástípusok

Tárlatvezetés

A kiállítások bemutatása múzeumpedagógus vezetésével.

Interaktív múzeumpedagógiai foglalkozás

A múzeum kiállításaihoz kötődő, játékokkal, rejtvényekkel egybekötött foglalkozás 

Történelmi kalandjáték

Rejtvényeket, logikai játékokat tartalmazó kalandjáték beöltözött múzeumpedagógusok vezetésével. 

Kiállításaink

A Dunamellék református egyházművészete

A kiállítás a Dunamellék református egyházművészetét tárja a látogató elé. A református egyház életét, jellegzetes tárgyait, a klenódiumokat, festett asztalos munkákat, egyháztörténeti emlékeket mutatja be az érdeklődőknek. Anyagában helyet kaptak az ötvösművészet remekei, az ónművesség, a kerámia- és textilművészet kiváló darabjai. A kiállítás tájékoztatást ad a református liturgia kialakulásáról, a templomok tipikus berendezési tárgyairól. 

A kulcsra zárt szoba titkai. Muraközy János élete és festészete

Az új állandó kiállítás a 19. század egy kevésbé ismert festője, a kismesterek közé sorolt Muraközy János (Kecskemét, 1824 - Kecskemét, 1892) festői életművének legismertebb darabjait, valamint életének tárgyi emlékeit mutatja be. 

RE-formáció, Re-konstrukció

A kiállítás középpontjában egy, a Kecskeméti Református Egyházközségnek 1785-ben Nagybócsai Sárközy János és felesége, Guty Mária által adományozott különleges keresztelő készlet áll. Kalandos történetét és újra alkotását tárja fel a kiállítás a bemutatott tárgyak, interaktív eszközök és dokumentumok segítségével.

Fuxreiter Ásványgyűjtemény: A Természet harmadik országa

Fuxreiter András védett ásványgyűjteménye várja az őslénytani leletek, kőzetek, ásványok iránt érdeklődőket. A Föld öt kontinenséről származó ásványok mellett ősmaradványok: dinoszaurusz lábnyom, mamutcsontok, borostyánba zárványosodott rovarok is szerepelnek a gyűjteményben. Külön gyűjteményrészben kaptak helyet a bibliai ásványok és a meteoritokkal kapcsolat bemutató is.

Barokk csendéletek

A Ráday Múzeum 2019-ben két, nagy értékű barokk csendélet birtokosa lett. 

A kiváló művek alkotója a cseh Maximilian Pfeiler (1656–1722?). A két csendélet páros kép, azonos méretűek és tájképi környezet kép-színpadán ábrázolják a mintegy ottfelejtett piknik kellékeit: a kicsattanó színű gyümölcsöket. A festő munkái Európa jelentős gyűjteményeiben (Prága, München, Moszkva, Bamberg, Schwerin, Firenze) láthatók, valamint az aukciókon komoly árakon kereskednek velük.

Maximilian Pfeiler a gyümölcs csendéletek festőjeként vált híressé a barokk korszakban. Nagyon jó ecsetű alkotó volt, sok szép munkája maradt fenn. Az utolsó munkái közé tartozik ez a két festmény.

A Biblia színei – Tablókiállítás - megtekinthető a múzeum udvarán

A kiállítás a 19. század végi, 20. század eleji művésztelepekhez kapcsolódó képzőművészek: Ferenczy Károly, Iványi-Grünwald Béla, Fényes Adolf, Koszta József valamint Barta Ernő festményeinek bemutatásával a Biblia népszerűsítésére tesz kísérletet. 

Bibliai történetek – Tablókiállítás Keresztes Dóra grafikáival - megtekinthető a múzeum udvarán

Keresztes Dóra grafikusművész a Kálvin Kiadó felkérésére illusztrálta a Bibliai történetek gyerekeknek című könyvet. A kiállítás a könyv képeiből mutat be egy válogatást a múzeum előtti téren. 

Múzeumpedagógiai foglalkozások

Általános múzeumi ismeretek

Időutazók a múzeumban – Történelmi kalandjáték (8-12 éveseknek)

A kiállítóterekben a múzeum utazó lelkei különleges titkokról lebbentik fel az évszázados fátylakat. Ők a kiállítások, a város, a hely különböző korszakaiból ragadtak a jeles falak között, s alig várják, hogy egy órára újra testet ölthessenek, és megörvendeztessék a csoportokat történeteikkel, játékos kedvükkel. A látogatókat Szentpéteri Katalin úrhölgy fogadja 1750-ből és Veres Judit szobalány 1889-ből. A kalandjáték során különféle fejtörőket, találós kérdéseket, logikai feladatokat oldhatnak meg a résztvevők.

A Dunamellék református egyházművészete kiállításhoz

Múzeumi természetbúvár (8-12 éveseknek)
Virágmotívumok, madáralakok és más állatok szerepe a kiállított tárgyakon. A tulipán, gránátalma és sok más pompás virág megjelenése a református templomi berendezési tárgyakon valamint a pelikán, galamb, hal szimbólumainak jelentése. Emellett kirakók és közösségi játékok várják a gyerekeket. 

Legyező és Biblia – A Ráday család élete (12-18 éveseknek)
Ismerkedés a 17-18. századi divattal és életmóddal. Milyen volt a Ráday család élete a péceli kastélyban? Miről szóltak levelezéseik, milyen tárgyakat gyűjtöttek, és milyen ruhában jártak? Forráselemzés, néhány fejtörő és sok érdekes anekdota visz közelebb a korszak megismeréséhez.

RE-formáció, Re-konstrukció kiállításhoz

Paróka és csatos cipő – Ismerkedés a lelkészi öltözék történetével és Göböl Gáspár lelkipásztor alakjával (12-18 éveseknek)
Ismerkedés a 18. századi rokokó életstílussal. Hogyan öltözködtek Kecskemét város polgárai a 18. században? Milyen módon alakult ki a lelkészi viselet az évszázadok során? Hogyan szabályozták a református lelkészek öltözetét a zsinati rendeletek és a felvilágosodás eszméi? Ismerd meg a ruházatok jelentését és a korabeli divatirányzatokat a kecskeméti lelkipásztor, Göböl Gáspár megjelenésén keresztül. 

A kulcsra zárt szoba titkai. Muraközy János élete és festészete című kiállításhoz

Egy festőművész szobájában (12-18 éveseknek)
Betekintés a 19. századi polgári kultúrába valamint a biedermeier és romantika festészetébe. Hogyan képzeljük el egy 19. századi polgár otthonát? Milyen téma és stílus jellemezte a korszak festészetét? Muraközy János életútját végig követve a 19. század vizuális kultúrájának elemzése, rejtvényekkel és játékokkal fűszerezve.

 A Maximilian Pfeiler kiállításhoz

Beszédes csendélet (13-18 éveseknek)
A foglalkozás a barokk csendéletek szimbolikáját dolgozza fel interaktív módon, Maximilian Pfeiler festőművész két alkotása alapján.

***

A foglalkozásokra a leírásban megadott életkorú iskolás csoportok, osztályok jelentkezését várjuk. 

A járványügyi intézkedéseknek megfelelően maximum 24 fős csoportot tudunk fogadni, a foglalkozásokat csoportbontásban tartjuk meg. Egy térben maximum 8 fő tartózkodhat, ezért a csoport egy része az alkalom során megtekintheti a Fuxreiter Ásványgyűjteményt. 
24 főnél magasabb létszám esetén azt javasoljuk, hogy két csoportban látogassák múzeumunkat. Jelentkezés és előzetes egyeztetés minden esetben szükséges, legalább egy héttel a látogatás előtt.

Kérjük látogatóinkat, hogy hozzanak magukkal maszkot, és a látogatás ideje alatt viseljék azt. Szükség esetén a múzeum pénztárában egyszer használatos maszkot is vásárolhatnak. Munkatársaink biztosítják vendégeink számára a kézfertőtlenítés lehetőségét.
Fokozott figyelmet fordítunk a tereink méretéhez engedélyezett egyidejűleg maximum 10 főnyi létszámra (melybe jelenlévő munkatársainkat is beletartoznak), a szellőztetésre és fertőtlenítésre. 
Kérjük, Önök is segítsék munkánkat, hangsúlyosan érvényesítve a régi “mindent a szemnek - semmit a kéznek” múzeumi szabályt.

A foglalkozás során alkalmanként fényképeket is készítünk, a szolgáltatás igénybevételével a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a felvételeken szerepeljenek. A felvételeket a Ráday Múzeum kommunikációs anyagaiban, sajtómegjelenései során használja fel. A fényképek készítésekor tiszteletben tartjuk a 18 éven aluliak személyiségi jogait.

RÁDAY MÚZEUM

Kecskemét, Kálvin tér 1.
Tel: +36 76 486 226
Honlap: www.radaymuzeum.hu
www.facebook.com/radaymuzeum
E-mail: radaymuzeum.muzped [at] gmail.com
Nyitvatartás: Keddtől péntekig, 10.00-18.00 óráig. Hétvégén csak külön bejelentkezés alapján fogadjuk látogatóinkat. Hétfő szünnap. 

Munkatársaink:
Bencsik Orsolya radaymuzeum.bencsik [at] gmail.com
Sopronyi-Mikulás Kata radaymuzeum.muzped [at] gmail.com
 
Szolgáltatási díjak
Belépők: diák: 300 Ft/ fő felnőtt: 600 Ft/fő
Múzeumpedagógiai foglalkozások díja: belépőjegy+200 Ft/fő
Ládafia Utazó Múzeum: 200 Ft/fő
Tárlatvezetés előzetes egyeztetéssel, magyar nyelven: 3.000 Ft/tárlatvezetés
Fényképezéshez fotójegy 500 Ft-ért váltható a múzeumi recepción. 
20 fős diákcsoport létszáma felett egy pedagógus számára a belépés ingyenes. 20 fő alatti létszám esetén a pedagógusoknak belépti díjat kell fizetniük. 

Az oldal tetejére