Jelenlegi hely

Ferenczy Károly: A hegyi beszéd I. (1896)

„Ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek és mit igyatok…”
(Máté 6, 25.)

Ferenczy Károly A hegyi beszéd I. (1896)

A hegyi beszéd Jézus tanításainak összegzése, melyet Máté evangéliumának 5-7. fejezeteiben találunk. A források Jézus első nyilvános szónoklataként emlékeznek meg erről az eseményről.

„Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk? Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is? Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti az Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek? (Máté evangéliuma 6, 25-30.)

Árnyékos, viruló zöld övezetben különös, látomásszerű képen tűnik fel előttünk ez az epizód. Jézus nekünk háttal foglal helyet, az arcát nem láthatjuk. Körülötte mindenféle emberek figyelik szavát, módosak, szegények, keménykalaposok, vagy egyszerű, paraszti ruhába öltözött népek. Még egy páncélos figurát felfedezhetünk Jézus oldalán. A jelenet időtlen, kiszakad a múltból, nem helyezhető egyetlen történelmi korszakba sem, csupán Jézus alakja, kosztümje repít minket vissza a Biblia világába. A színek és formák ezúttal nem csak a szemünket, hanem a képzeletünket is megdolgoztatják: szinte hallani lehet a madárcsicsergést, és Krisztus hangját.

Az oldal tetejére