Jelenlegi hely

A Biblia színei – szabadtéri tablókiállítás a Kálvin téren

Üde sárgák és mélyzöldek, ragyogó fények és sötét tónusok, nyári napsütés és téli táj. Nyolc színes, nagyméretű reprodukció mesél a Bibliáról, talán kissé szokatlan módon. A képek hol a naturalizmus eszközeivel, hol mesebeli jelenetekkel, hol hűen a Biblia díszleteihez, figuráihoz, hol kiszakítva az ismert történeteket eredeti közegükből idézik meg a Biblia fontos jeleneteit.

Kiállításunkkal a 19. század végi, 20. század eleji művésztelepekhez kapcsolódó képzőművészek, Ferenczy Károly, Iványi-Grünwald Béla, Fényes Adolf, Koszta József valamint Barta Ernő festményeinek bemutatásával a Biblia népszerűsítésére teszünk kísérletet. Válogatásunk egyaránt szól a gyermekekhez és a felnőttekhez.

Megvizsgáljuk, hogyan látták ezeket a bibliai alakokat festő nagyjaink, milyen alkotói szándék rejlik a bibliai elemek és a stiláris megoldások összehangolásában. És legfőképpen újra felidézzük a zsidó-keresztény kultúrkör sokat emlegetett szereplői, Ábrahám, József, Mózes és Krisztus életének fontos pillanatait.

A kiállítás május 18-tól szeptember 30-ig látogatható.

A kiállítás anyagát válogatta: Bencsik Orsolya

Grafikai szerkesztés, kivitelezés: Zalatnai Pál

Az eredeti festmények a Szépművészeti Múzeum Budapest tulajdonában állnak.

A tablókiállítás megnyitójának szövege

Az oldal tetejére